Preview: Chelsea – Everton

16/12/2021 32 Od Fip

Ach Bože, já vím, že jsem si k Vánocům přál už tu kudličku, přesto, nemohl byi, prosím Tě, nějak zařídit, aby se Everton vyhnul dalšímu znemožnění? Btw chápu, že toho nového trenéra do Vánoc už prostě nestihneš. Díky, za to, co pro nás děláš.

Přeháním? Snad. Ale vyhlídky před dnešním zápasem 17. kola proti Chelsea nejsou nijak růžové. Ano, R. B. Maudes není Bielsa (pardon), bude dělat všechno pro to, aby se vyhnul jatkům. Jistě, Koeman by mohl vyprávět, jenže ten za to přece nemůže, nikdo mu neřekl, že se to může stát. A on měl v týmu přece Lukaka. Ten je teď na druhé straně barikády a šetřit nás nebude. Možná by nám Romelu mohl pomoci s jednou špinavou prací.

Ale to se velmi pravděpodobně nestane. Farhad Moshiri už má dost neustálých výměn trenérů, teď se to prostě zkusí jinak. Alespoň tak nějak tlumočil výstupy jejich schůzky španělský stratég. Čekáme do ledna, pak už bude dobře.

Střípky z tiskovky

Pominu nesrovnalosti s finančními možnostmi Evertonu v lednu. Další věc, která na tiskovce přišla na světlo, jsou zranění. Loni se to odehrálo skoro celé s 16 lidmi. Při pohledu na statistiky se do výpočtu zahrnuli ti, co zasáhli do poloviny zápasů. No letos jich je takových třináct + 4 se slabší půlkou. R. B. Maudes operuje s tím, že zranění nejsou svalová, ale taková, která nelze ovlivnit. Snažíme se chránit hráče před přetížením rotací. No, už skoro není s kým rotovat, ani koho chránit.

Před zápasem totiž rozšířili možné absentéry Richarlison (lýtko), Coleman (nateklý kotník?), Townsend (zlomená kůstka v noze). K nim stálí absentéři DCL, Mina, Davies, Digne. Allan se možná uschopní. Když tedy počítám jen seniorní hráče, sestava se vybere sama. Menší otazník jsou pravý bek a pravá záloha. S nasazením juniorů proti rozjeté mašině se od R. B. Maudese počítat nedá.

Na mém diplomu za komunikaci by byl asi obrázek kapra, což není tak dobré, jako na diplomu za plavání. Přesto vím, že komunikace je důležitá, ale v té naší se trochu ztrácím. Dobře, Brazilec je už takový, že i zraněný by chtěl hrát, nikdo nerad střídá. Kauza Digne: říct „hráč trénoval, ale pak řekl, že je nemocný“ není citlivé, neutrální a vlastně ani jasné, co to znamená. Ticho na tiskovce by se dalo krájet, můj pocit. Nevidím do kabiny, ale tohle vše zahaluje ještě více do mlhy spekulací.

Možná vůbec nerozumím jazyku. Říct, že Gomes po zranění proti Arsenalu týmu pomohl, ale proti Palace nikdo nemohl čekat, že bude dostatečně připravený, je jen taková třešnička. Proč dávat šanci mladým nebo Gbaminovi? To by byla šílenost, byť jen na pár minut.

Soupeř

Chelsea chybí jen Mateo Kovačič a Ben Chilwell, což mimo jiné znamená, že by mohli postavit dvě záložní čtyřky a ještě se zeptat, jestli chceme půjčit Barkleyho. Upřímně, moc je nemám nasledované, ale měli už pár výpadků v sezóně. Uvidíme, jak vážně a vánočně to pojmou.

Bilance a zajímavosti

Premier League čeká na výhru Toffees na Stamford Bridge už 27 let (15-11-0). V roce 1994 jsme brankou Paula Rideouta zvítězili 0:1. Tomu říkám vánoční zázrak!

7 z 8 posledních návštěv jsme nepokazili brankou proti domácím. Vzorně vychovaná parta.

Zajímavá je fronta čekatelů na první branku za Everton v lize – Godfrey (45), Alan (39), Delph (30), Gordon (28). Spoiler.

Od roku 1992 padlo ve venkovních zápasech Evertonu již 99 červených karet (oba týmy). Současně od tohoto roku nasbíral Everton 99 červených karet. To určitě ještě chvíli vydrží.

Ale! Čtvrtek je náš den. Z posledních 6 jsme neprohráli (3-3-0). Z posledních 8 zápasů započatých v 20:45 CET jsme prohráli jen jednou (6-1-1). Ve čtvrtek od 20:45 jsme ale ještě nehráli.

Co: Chelsea FC – Everton FC, 17. kolo Premier League
Kdy: čtvrtek 16. prosince 2021 ve 20:45
Kde: Stamford Bridge, Fulham Road, London, SW6 1HS
TV: přímý přenos na stanici Premier Sport 1(před zápasem profil G.Sigurdssona)
Rozhodčí: Michael Oliver – Simon Bennett, Dan Cook  Čtrvtý rozhodčí: Graham Scott
Video rozhodčí: Darren England  Asistent VAR: Dan Robathan