Hull City – Everton 2:3 (pp)

09/01/2022 10 Od Fip

Ne často si Everton udělá první pohárová vystoupení snadná a včera to nebylo jinak. No ale znáte to, je to FA Cup a hlavně, Toffees se protáhli pod Hullem a jde se dál.

Everton nastoupil v očekávané slepenci náhradníků, torza základní XI a jedné nové tváře. Překvapilo nasazení Kennyho na wingbacku. Pro něj ale mohlo jít vzhledem k příchodu Pattersona o derniéru. Rondón dostal přednost před Tosunem i mládím, a tak začínám spekulovat o utajovaném otcovství španělského kormidelníka.

První půle

Dříve, než stihl můj stream přepnout z Barnsley, to bylo 1:0. Po 45 sekundách se přímý kop domácích snesl k Tyleru Smithovi a ten hlavou otevřel účet nejen zápasu, ale i svůj v barvách Tigers. Za chvíli mohlo být ještě hůř, Eavesovu hlavičku vyškrábl Begović nad. Vytáhnout se před o level vyššími kolegy postupně mohl znovu Eaves a Keane Lewis-Potter, hosté se probouzeli pomalu až po 20 minutách.

Téměř bez varování si Gray, potom co si patičkou zpracoval nákop soupeře, narazil s Gordonem, čímž se bleskově zjevil za obránci, sám před Baxterem nezaváhal a srovnal – 1:1. Oba strůjci pak tišili hostující fanoušky, kteří svůj tým celý zápas hlasitě povzbuzovali. O chvíli Rondon prodloužil pro změnu Colemanův nákop, Gordon pelášil k brance a po zaseknutí zvolil střelu na přední tyč – a trefil – tu tyč. Grayův pokus z dálky zastavil rukou brankář, Gordonovo zpracování obránce Greaves taktéž rukou, následně opět jediný autorizovaný k použití horní končetiny zastavil perfektní náběh Michaela Keanea do vápna soupeře po pasu Gordona.

Brilantní desetiminutovku vygradovala nepředvídatelným momentem. Odražený balón od Gomese přes Gordona přešel ke Kennymu, který načechral oblouček za puntík, kde Gomes zabořil hlavou míč do země a dál přes brankáře až do sítě – 1:2. Otočka jak z pohádky.

Během minutky mohlo být po pohádce, nejprve z malého vápna odvracel Mykolenko, míč se ale dostal k Dochertymu a ten prověřil Begoviće. Na druhé straně vybídl Rondón do velké šance Gordona, ale ten pojistku nepřidal. Do přestávky bylo třeba přežít ještě pár rohů vlastních i soupeře, na závěr požlutil svůj debut v modrém dresu Mykolenko, když před vápnem sklátil pronikajícího Williamse.

Druhá půle

Everton se snažil držet výsledek a nepouštět soupře do šancí. Nějakou dobu se to dařilo, střely na branku zaznamenali Gordon i Gray, mimo mířil Mykolenko. Jazýčky na vahách se pak posunuly na stranu domácích po trojitém střídání v 63. minutě. Everton kontroval výměnou Gordona za Townsenda.

Zase v tom měl prsty Brighton, který zapůjčil do Kingstonu Ryana Longmana. Ten po pár minutách na hřišti zakroutil střelu do horního rohu Begovićovy branky – 2:2. Hull byl poté chvilku na koni, ale Gray také nebyl daleko od rozhodnutí. Navíc někde tam byla druhá zazděná penalta po další ruce dnes privilegovaného Greavese, ale už nevím, kdy přesně. Kennyho nahradil Doucouré.

Osvěžení domácí vypadali o něco hladověji, Everton číhal na brejky. Lewis-Potter nastřelil tyč, Begović si nebyl jistý, zda by zákrokem střelu kryl. Doucs se (ne)dostal k zakončení hlavou po centru Townsenda (včas). R. B. Maudes si v tu chvíli přál, aby jeho svěřenci uhráli alespoň penalty. Gomese nahradil o něco defenzivnější záložník Gbamin. Těsně před koncem hlavičkoval Eaves, naštěstí jen do Bosňákovy náruče.

Prodloužení

Modrým zůstávalo více sil a dostávali se do přečíslení při rychlém přechodu. První nevyřešil Townsend ideálně, když našel Graye trochu za obránci. Poté v rámci instrukcí, ‚všechno na Demaraie‘ Gbamin našel křidelníka, ale jeho pokus projít přes všechny ztroskotal na šesté překážce. Gbamin pak vystihl soupeřovu rozehrávku, předal Townsendovi a ten spasil Everton. Jeho střela zaskočila brankáře a zarotovala do branky – 2:3.

Gbamin pak vybídl k běhu Rondóna, který se přetlačoval s obráncem, aby pak odražený míč nechal dojít raději za čáru a na roh. Begović se ještě jednou musel blýsknout, to když v 110. minutě jednoručně kryl prudkou střelu Eavese po rohu.

Na druhou půli prodloužení se na hřiště podíval Lewis Dobbin, který nahradil pokulhávajícího Graye. Snaživý výkon, nepovedlo se všechno, ale trochu oživil i Rondóna, který už nebyl osamoceným stíhačem (do vápna to totiž někdy ani nestihl). Ale i Venezuelan se někdy unaví, nemyslete si, a tak byl ve 118. minutě přeci jen stažen ze hřiště. Jeho náhradník Tosun se pak dostal k jedné střele, ta ale neměla dost razance, aby pečetila vítězství.

Shrnutí

Hull se potácí ve spodku tabulky Championship, ale v poháru na tom nezáleží. Jiná soutěž, méně tlaku, snaha ukázat se. Nebylo to jednoduché, ale jak Andros a trenér vypíchli, Toffees ukázali charakter, a i přes nepřiznivý začátek se vzchopili. Mykolenko vypadal trochu zmateně, chvilku to potrvá, Godfrey na něj dohlédne. Nakonec to ale nebylo až tak zoufalé, alespoň do šancí jsme se dostávali. Buď nám dnešní večerní los 4. kola milostiv!

foto zdroj: evertonfc.com

Sestřih: Everton TV  Hráč zápasu redakce: Demarai Gray

Branky: 1‘ Smith, 71‘ Longman – 21‘ Gray, 31‘ Gomes, 99‘ Townsend

Žluté karty: 90+5‘ Huddlestone – 45+1‘ Mykolenko, 114‘ Godfrey

Hull City: Baxter – Bernard, McLoughlin, Greaves – Smallwood (63‘ Huddlestone), Docherty (63‘ Moncur), Honeyman, Lewis-Potter, Williams (63‘ Longman) – Eaves, Smith (106‘ Hinds)

Everton FC: Begović – Coleman, Godfrey, Keane – Kenny (74‘ Doucouré), Mykolenko, Allan, Gomes (88‘ Gbamin) – Gray (106‘ Dobbin), Rondón (118‘ Tosun), Gordon (66‘ Townsend)

Rozhodčí: Kevin Friend  Diváci: 16 282