Preview: Tottenham Hotspur – Everton

07/03/2022 11 Od Fip

Plni pozitivní energie z poháru se vracíme na ligová kolbiště. Everton bude chtít ulovit nějaké body na půdě londýnských Kohoutů.

Tottenham se nachází v podobné pozici jako Everton, jen v tabulce je to jaksi převrácené. Oba týmy mají ale oproti svým sousedům méně odehráno, a tedy vyhlídku posunout se nahoru. Tottenham také vyměnil v průběhu sezóny nového manažera za jiného. Ale změna nepřinesla až takový raketový vzestup.

Aktuálně se vyprazdňuje marodka, vrací se Betancourt a Moura, chybět budou Skipp a Tanganga. Také Spurs se potýkají s nekonzistencí výsledků, po porážce na Turf Moor si zoufal sám Antonio Conte. Další 2 venkovní zápasy, obložené kolem toho s Burnley, ale hráči v bílém, resp. fialovém opanovali. Zvítězili nad Citizens i v Leedsu.

A co u nás?

Naproti tomu Everton venku letos tápe, 6 bodů z 12 zápasů nestačí v lize na nikoho, Evertonians prožívají nejhorší výjezdy. V porovnání s loňskou sezónou tedy velký propad. Pod Carlem Ancelottim z toho byla bramborová medaile, jen za manchesterskými kluby a jen o bod za Leicesterem. Letos bída.

Hlavní zádrhel bude v počtu inkasovaných branek, letos už jsme překonali loňský počet. Není to jen o obráncích, hůř se brání, když tým nehraje dopředu dobře a naopak. Ale zápas se City ukázal, že Everton dokáže uhájit svou branku před silnou ofenzívou.

Stále ale bude chybět dvojice Mina-Godfrey, která by za ideální konstelace zastínila i tu současnou dvojici, Keane-Holgate. K dispozii budou podle všeho opět DCL, Gray a Gomes, takže bychom mohli být nebezpeční i před branou soupeře. Navíc, Tottenham doma poslední dva zápasy prohrál.

Frank na tiskovce projevil respekt ke Contemu i Kaneovi, vyhnul se komentování vnitřních pocitů Vitalije Mykolenka i mimofotbalovým událostem v klubu. Došlo opět na kouzelnou hůlku, podle všeho půjde o propagaci vlastní literární tvorby, zatím jsem ale neměl tu čest.

Bilance a zajímavosti

S Kohouty nemáme v EPL obecně moc dobrou bilanci. Dokonce v posledních 18 zápasech jsme vyhráli jen jednou. Pozitivní ale je, že poslední 3 zápasy jsme s nimi neprohráli. Poslední zápas na jejich půdě je právě ta jediná výhra, šlo tehdy o první kolo minulé sezóny. Ta naše šňůra je navíc proložena parádní výhrou v prodloužení 5. kola FA Cupu téže sezóny.

Dnes Jordan Pickford nastoupí ke svému 200. zápasu v Premier League. Pokud jsem to pochopil dobře, bude teprve jednadvacátým hráčem, který nastupoval v základní XI už alespoň 200krát. Ale co víc, dnes slaví své 28. narozeniny. Všechno nejlepší, Picky! Výročí v tento den slaví např. bývalý hráč Lucas Neil, prezident Masaryk nebo moje malá dcerka. Všem oslavencům hip hip, hurá!

Na tento den připadá i pár dobrých výsledků, dejme si jich pár pro povzbuzení. Když bylo TGM 60 let, Everton porazil Woolwich Arsenal 1:0 (1910). Nebo když bylo Pickfordovi mínus 30, v roce 1964, Everton zvítězil na White Hart Lane 4:2. A to by bylo pěkné zopakovat. COYB a ať se nemusí nikdo nikomu omlouvat.

Co: 28. kolo Premier League
Kdy: 7. 3. 2022 od 21:00
Kde: Lilywhite House, 782 High Road, Tottenham, London, N17 0BX (kapacita 62.062)
TV: přímý přenos na stanici Premier Sport 1 od 20:55
Rozhodčí: Stuart Attwell  Postranní: Dan Cook, Dan Robathan  Čtvrtý rozhodčí: Martin Atkinson
VAR: John Brooks  Asistent VAR: Timothy Wood