Preview: Everton – Newcastle United

17/03/2022 26 Od Fip

Milý Franku, moc tě prosím, udělej něco, mávni kouzelnou hůlkou, abychom nesestoupili. Toffees nemůžou do Champu, na to jsme moc krásní a mladí, abychom to přežili. Tolik peněz to stálo, přece to musí nějak fungovat. Nezkusíš zavolat Samovi?

Podobně jako mnozí z vás již několik týdnů zle spím a každý blížící se zápas vyvolává nepříjemné křeče v žaludku. Po zápase se všechna žluč valí ven a nedá se se mnou vydržet.

Frank Lampard od svého příchodu zvítězil jednou a pětkrát byl poražen. A my s ním. Snad proto, že přišel po éře španělské inkvizice, se zatím nesetkal s nějakou výraznější kritikou svého podílu na nynější krizi. Nějaké chyby byly. Snad bude čas se z nich poučit. Není pochyb, že sám bývalý reprezentant nese situaci těžko, bylo to znát na jeho tiskovkách. Na té poslední se ale působil vyrovnanějším dojmem, dal se trochu dohromady. Možná se ocitl, podobně jako mnozí Evertonians, ve fázi akceptace a se sestupem se už smířil. To může být šance na odraz.

Mnoho odborníků vidí na cestě za záchranou Evertonu mnoho překážek. Tak např. Toffees se zhoršili v obranné i útočné fázi oproti předchozímu režimu, mluví o tom statistika xG a x GA. Dle jiných zase samotní hráči nehrají s vědomím hrozby sestupu, chybí jim pocit, že jde o jejich vlastní krk, chybí bojovnost, zodpovědnost a vůle po vítězství. Bruno Lage, trenér posledních přemožitelů uvedl, že bylo třeba přečkat úvodní tlak a pak nervozita domácích pomohla jeho týmu dominovat. Dále ani následující los zápasů nenavozuje růžovou vyhlídku. Je to těžká, navlhlá a páchnoucí deka.

Současně mám já osobně pocit, asi ne nepodobný pocitům vykrmeného čuníka před porážkou, že všichni okolo se těší, jak se nás zbaví. Náš sestup si tak nějak přejí. Premier League chce své nové, velké téma, pád obra. Dají se oprášit prohlášení o bohorovném rozhazování za přestupy, o chybějící koncepci, o tom, že Everton se vlastně zuby-nehty zachraňuje každou druhou sezónu.

Najednou se vypadá, že každý tým má nějakého Frasera, který dává góly hlavně do naší branky, všude je nějaký ten redshite Shelvey, který si také rádne kopne nebo další borce jako Lascalles, Wilsona nebo Trippiera, co se můžou přetrhnout, když vidí královskou modrou. Poslední dva budou chybět, a navíc mě musíte omluvit, na jiné zápasy moc nekoukám a nemám srovnání. A je mi ouzko, to už jsem psal.

Jak postavit obra na hliněných nohách

Obrana je základ. Otázka je, kolik? Statisticky byl Everton letos úspěšnější se 2 středovými obránci (5 výher ve 21 zápasech) než se 3 vzadu (1 z 5). Skoro se chce říct čím méně, tím lépe. Co se týče obsazení, z toho, co je k dispozici, to také volá spíše po 2 než 3. Michael Keane má otřesnou formu a působí jako hromádka neštěstí. Holgateovi mnozí vyčítají laxnost a nezájem. Problém je, co z toho je horší varianta, pokud je to ale pravda. Godfrey a Branthwaite teprve sbírají zkušenosti a také chybují.

Krajní beci jsou v poslední době asi dost bolavé místo. Po odchodu Digneho nemáme od krajních beků podporu ve hře dopředu. Coleman věkem pozbyl výbušnosti, ale Frank se na adresu jeho zástupu Nathana Pattersona vyjádřil, že ještě má čas a dostane příležitost, až prokáže přínos do týmu. Na druhou stranu, levé křídlo Strak bude patrně Saint-Maximin (od našeho únorového zápasu načal jediný ze 6 zápasů), to bude vážná hrozba a je otázka, zda by nebylo vhodné dát přednost mladistvé energii před zkušeností. Ale tady Frank asi nepřekvapí.

Na druhé straně se zatím hledá další posila Mykolenko. Bohužel jeho přínos se také zatím blíží kouli na noze, takže poslední dobou dostával přednost Kenny, ale ten se sám odpráskl. Zahrál tam i Godfrey, to se jeví aktuálně jako nejlepší varianta. V minulosti byl na pozici wingbacka zkoušen Alex Iwobi a nezahrál tam až tak špatně, ale pod Frankem ještě prostor nedostal, navíc by ho musel patrně zajišťovat třetí bek nebo defenzivní záložník.

Ani střední záloha nenabízí příliš personálních alternativ, spolehnout se bude asi na sílu tří bojovníků. Ani jeden z nich ale nemá skutečnou formu. Doucouré se po zranění rozehrává pomaleji, než by bylo třeba, van de Beek už propadl zoufalství kolem sebe, Allan občas nestíhá a pokud propadne, je to často fatální. Dejme šanci Dele Allimu, který v zápase s Wolves ukázal, že pokud bude respektovat ofsajdovou linii, může být opěrným bodem pro kombinaci křídel.

Ofenzivní trio je také oříšek. Jedinou jistotu má asi mladý Gordon, který příkladně bojuje, ale zatím tomu chybí lepší finální produkt. To ale ostatně trápí celý tým. Richarlison minule nedokázal trefit branku, proto bych ho vybral na křídlo. Gray může dorazit v průběhu jako impact player, má rychlost, aby unikl unavenějším bekům. Na hrot bych vybral DCL, šanci si zaslouží, tedy snad mu šanci někdo připraví. Rozhodně je větší šance, že ho něco trefí než Rondona a Tosun už má nejspíš sbaleno. Nečekaný zdroj branek by mohl být El Ghazá, ale i toho si Frank šetří. Townsend už asi střelný prach vystřílel, i když snahu presovat mu ubrat nešlo.

Zdá se, že se nám stále nedaří pracovat jako tým. Často při přechodu do útoku nebo presingu chybí kompaktní přístup. Ale to je postřeh hlavně z posledního zápasu, na každého soupeře je třeba se připravit jinak. Netroufám si jednoznačně říct, kdo by měl dostat přednost. Od toho tu nejsem. Asi bych se přimluvil za větší podporu z tribun, ale ani tady nedokážu pomoct. Ale pořád doufám, že na to máme. Jsme v tom společně. COYB!

Co: Everton FC – Newcastle United FC, 29. kolo Premier League
Kdy: čtvrtek 17. března 2022 od 20:45
Kde: Goodison Park, Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita 39221)
TV: přímý přenos na stanici Premier Sport 1
Rozhodčí: Craig Pawson  Postranní: Lee Betts, Richard West  Čtvrtý rozhodčí: Mike Dean
VAR: Stuart Attwell  Asistent VAR: Darren Cann