Preview: Brentford – Everton

27/08/2022 5 Od Fip

Nevyzpytatelné jsou osudy v (nejen) ostrovní kopané. Brentford se dlouho utápěl v nižších soutěžích, aby vloni uhájil stylově prvoligovou příslušnost. A přes odchod znovuzrozeného Eriksena začal novou sezónu působivě.

Everton narazí na tým, který rozhodně neprodá ani letos svou kůži lacino. Mohlo by se namítnout ono hororové pravidlo o druhé sezöně v soutěži, ale na to v západním Londýně jaksi nedbají. Tým posílil, vede je houževnatý Thomas Frank, celkově se dá říct, že klub má plán a všechno šlape dobře.

Jak už bylo řečeno, vloni tak trochu zastínila všechny hvězda Christiana Eriksena, který přestoupil do Manchesteru United. Celkově vzato ale Bees zahráli dobře jako tým. Pravda, asi největším jménem byl Ivan Toney, nejlepší střelec, který neztratil punc střelce přinesený z Championship. Také kolem něj stále víří spekulace. Byť by se jeho branky nenahrazovaly snadno, v sestavě vedle něj nezapadlo několik dalších jmen, která ale zůstala pod radarem lovců hlav.

Mezi takové je třeba jmenovat křídelníky Mbuema s Wissou, kteří dokázali být produktivní. Svými drobnými přispěli i záložníci Sergio Canos nebo Christian Nørgaard, neztratili se ani stoper Kristoffer Ajer nebo krajní bek Richo Henry, v brance spolehlivý David Raya.

Tým je tedy sehraný, nebál bych se říct, vzhledem k rozsáhlé denmarkizaci, že drží pohromadě jako Lego. K tomu dorazilo několik záviděníhodných posil. O kreativitu ze stran by se měli snažit Keane Lewis-Potter (21), jehož si Everton na začátku přestupního období údajně nemohl dovolit, z Hullu dorazil za 19 milionů eur. Jen o půl roku starší je posila z janovské Sampdorie, Mikkel Damsgaard. Jeho nebezpečné střely zdálky si pamatují nejen fanoušci Anglie z posledního Eura. Ten stál přibližně 15 milionů.

Další posilou, pro změnu do obrany, je zbloudilý Skot, teprve dvacetiletý Aaron Hickey z Bologny za dalších 16,5 milionu. K tomu zadarmo dorazili zkušený Ben Mee z padlých Burnley a albánský brankář Thomas Strakosha. Musím přiznat, že za mne velmi sympatické přestupy.

Brentford stihl v této sezóně ve 4 zápasech vstřelit už 10 branek, podělilo se o ně 8 střelců. No kdo to má, že? Už v prvním kole dokázali dorovnat dvoubrankové manko s Liškami, pak rozpoutali doma poločasové peklo, které odnesli Rudí z Manchesteru. Následovala prohra s Cottagers a povinný průchod v Ligovém pohárů po vítězství na půdě čvrtiligového Colchesteru. I když, ještě před 8 lety spolu oba týmy zápolily v League One. Brentfordu se daří především doma držet soupěře na dostřel, čisté konto udrželi 6krát z posledních 8 vystoupení.

V táboře hostí taková pohoda zdaleka nepanuje. Nejhorší start za posledních 11 let. Snad nebude čekání na první ligovou výhru dlouhé jak tehdy, nebo v sezóně 1994/95, kdy to bylo až 12 kol. Everton sice dokázal přivést konečně útočníka, ale Neal Maupay do zápasu ještě nebude moci zasáhnout. Frank Lampard může sice počítat stále s odchovancem Anthonym Gordonem, ale dle jeho vystupování na lavičce ve Fleetwoodu  není mladík dostatečně soustředěný. I když se dá čekat pilný závěr přestupního období, Frank Lampard se zatím bude muset spokojit s tím, co minule.

A to stále znamená bez zraněné šestice DCL (za týden už ale začne s tréninkem), Doucouré, Godfrey, Gomes (na tréninku ale byl), Mina a Townsend. Předchozí ostavec nebyl úplně přesný, protože oproti minule budeme bez Alliho a Gbamina, kteří už se vyhřívají v Turecku.

Super Frankie sice zažil proti Brentfordu vítěznou premiéru na lavičce Toffees, když se týmy utkaly v únoru v FA Cupu a Toffees proskotačili dál po výhře 4:1. Jenže v květnu, když šlo opravdu do tuhého, nedokázal druhého Franka přetlačit a doma jsme ztratili vedení a mnoho z nás i naději při prohře 2:3.

Celkově tedy v lize 2-0 pro The Bees, k tomu lze přičíst z let 2 zápasy z první poválečné a jeden z poslední předválečné sezóny, celkem tedy 5 zápasů, kdy se nepodařilo Brentford zlomit. Poslední prvoligová výhra nad dnešním soupeřem je tedy dosti vousatá, ze září 1938, kdy pokořil soupeře dvakrát Tommy Lawton. Avšak v Brentfordu, ať již v Griffin Parku nebo novém stánku ale Everton ještě v nejvyšší soutěži nezvítězil. Mezi tím se týmy utkaly 6krát v druhé lize v 50. letech s bilancí 4-0-2 16:5 pro Toffees. Celková bilance ale zůstává „překvapivě“ vyrovnaná: 19 zápasů 8-3-8 34:25.

Uvidíme, jestli se trenérskému týmu podaří konečně vymyslet něco, jak prolomit zoufalou bilanci z venku, protože 4 body z 10 zápasů pod Lampardem nevěstí nic dobrého. Domácí budou hrát 4-3-3, je tedy ke zvážení, zda nás ustálené rozestavení se 3 středovými obránci nedostane pod velký tlak. Ofenzívu se snad podaří brzo posílit, ale tentokrát mají Bees ještě štěstí, ale kdo ví, Everton může překvapit.

Co: 4 .kolo Premier League
Kdy: sobota 27. srpna 2022 od 16:00
TV: na stanici Canal+ Sport 3, zápasový stream
Kde: Gtech Community Stadium, Lionel Road South, Brentford, TW8 0RU
Rozhodčí: John Brooks  Postranní: Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: David Webb
VAR: Lee Mason  Pomocnice VAR: Natalie Aspinallová