Everton – Wolverhampton Wanderers 1:2

27/12/2022 5 Od Fip

Řada z nás si užívala dlouhou pauzu a obávala se dne, kdy se Everton vrátí. Obavy se naneštěstí naplnily, Toffees prohráli utkání se smečkou vegetariánských Vlků.

Katarská epizoda poskytla nejen trochu klidu, ale i naději, že se na Finch Farm stane něco, co nasměruje tým do klidnějších vod a obnoví víru ve Franka Lamparda. Nejen nadcházející los předurčoval zápas proti soupeři z „Černé země“ jako zásadní indikátor těchto snah.

Nic se nezměnilo. Alespoň takový dojem budila vybraná základní XI a její rozmístění na hřišti. Přesněji, jedna změna byla, ale Mina za Coadyho měla svůj původ ve smluvních podmínkách hostování. Rotaci v rámci tria Gray-McNeil-Gordon také nelze považovat za zásadní zásah do systému. Důvěru lodivoda si podržel, snad i kvůli produktivitě v přípravě, Neal Maupay.

Co se týče lavičky, chyběl nejen nedoléčený DCL, ale ani například nedávno glorifikovaní mladící Price a Mills. Ano, pokud máte Yerryho Minu na hřišti, musíte na to reagovat, a tak lavička usedla v rozestavení (1-)4-2-2. Manévrovacího prostoru tedy poskrovnu.

Na druhou stranu manéže se postavili Vlci poprvé s novým předákem Julenem Lopeteguim. Lageho transformace, která vypudila Coadyho k nám, neprokázala životnost a po 3 vstřelených brankách v 8 zápasech skončila. Záskok Davis vymačkal z týmu v 7 zápasech 5 branek, což mělo z Vlků udělat nejjalovější tým ze 4 nejvyšších soutěží v Anglii. Je nepříjemným zlozvykem nás mnohých Evertonians vyvozovat z takové statistiky neblahé konsekvence (to je moc pěkný opis pro „korelace neimplikuje kauzalitu“ – pozn. J.).

První poločas

Everton zahájil zápas předstíráným, nedbalým, možná trochu nervózním projevem. Onanova ztráta na vápně znamenala jen ofsajd Costy, následně museli ještě zabrat Mykolenko a Patterson. Vzápětí se vyplatil pečlivý dril z tréninku. McNeilův roh našel na přední tyči Minu, poslední Jihoameričan se snadno zbavil Buena a první branka hlavou v sezóně byla na světě – 1:0.

Domácí se snažili přenechat iniciativu hostům, ale ti si ji nechtěli nechat vnutit. Pár minut tak přineslo nepřesnosti a řadu lehce bizarních soubojů. Costa zbořil Minu, ale neublížil. Tarkowski upgradoval svou superschopnost a předvedl nejeden skluzoblok. Také první roh ze strany Wolves skončil změnou skóre. Nevesův nákop na Moutinha sice nebudil dojem nebezpečí, ale dostatek času na zpracování umožnil chytrý oblouček za modrou hradbu, kde se objevil nabíhající Podence – 1:1.

Vlče Joseph Hodge (šlo o jeho první zápas od začátku) pak mohl děkovat Maupayovi, že nevyužil jeho chybnou přihrávku dozadu a nechal se galantně doběhnout Semedem, aniž by nabízený samostatný únik dotáhl k zakončení. Podence narazil do Mykolenka, po chvíli přerušení pokračoval. Costa, který si zřejmě dobře rozuměl s Tarkowskim, ve velké šanci hlavičkoval jen k Pickfordovi. Na druhé straně Gana sebral již poněkolikáté rozehrávku soupeře, dobrým pasem vybídl Gordona, tomu se skvěle do rány postavil Sá.

První žlutou kartu zápasu dostal Patterson. Na půlce při ofenzivním snažení jej atakoval Podence a mladý Skot rozezleně Portugalce strčil do zad. Další dárek dostal Maupay, avšak oplatil stejnou mincí, jeho levačka musela vykouzlila jen úsměv na tváři Josého Sá. Odchod do šaten mohl pokazit Hwang, naštěstí prováhal příležitost k zakončení.

Druhý poločas

Na úvod byl v dobré pozici Gordon, jeho přihrávku Collins odvrátil na roh. Z něj vyplynula dobrá příležitost pro Iwobiho, ten ale z malého vápna nezakončil vůbec dobře a ke všemu byl dost možná v ofsajdu. Po faulu na Maupaye po dalším dobrém pasu od Gany se kopal přímý kop, Anthony Gordon mířil jen vysoko a vedle. Na druhé straně Bueno vystrašil prudkou střelou Pickforda. Série střídání na obou stranách nás přenesla do poslední třetiny. Ta začala pasáží, která by mohla nést název „Sejmi Ganu“. Do senegalského záložníka nejprve nesmyslně zajel Podence, aby se jej vzápětí pokusil dekapitovat Kilman. Oba po zásluze viděli žlutou kartu.

Gordonovi narostla křídla, statečně se probil do vápna, ale veškerá snaha přišla vniveč skrze Iwobiho střelu. Costa už se loučil s Tarkym, aby ho na hřišti zdrželo zranění kolegy a Podence pak nahradil Guedes. Pak přišel čas Yerryho Miny, jako obvykle usedl na zem a jeho ukazování na stehenní svalstvo bylo zbytečné, tohle už všichni známe. Na hřišti se kvůli tomu poprvé od srpna objevil Ben Godfrey.

Rychle za sebou přišli další 2 žluté pro Vlky: Neves za skluz moc blízko Mykolenka, Toti za faul na Maupaye. S přímým kopem naložil Gray lépe než Gordon, ale i on mířil vedle a Sá si vše pohlídal. Jen 7 minut před koncem dostal šanci Tom Cannon a bylo cítit, že Everton je blíže brance. Závar před brankou započal Onana, když svedl vzdušný souboj s brankářem, Gordonův halfvolej se odrazil ke Godfreymu, ten ale neprostřelil zastupujícího Nevese.

Mykolenko a Neves se pak zastřelovali, Toti těsně před Cannonovou hlavou odkopl nebezpečný centr. Pawson pak uštědřil Costovi za faul na Tarkowskiho a následnou vzteklou reakci žlutou, týž hráč pak ve výskoku zahrál rukou, ale Everton z toho nic nevytěžil.

Asi není možné mluvit o nějakém tlaku, ale přeci jen aktivita Toffees nabudila fanoušky. Takže když si v nastavení začali hráči jen tak strkat míč na půlce, hlasitě se dožadovali ráznějšího útoku. Ten ale záhy ztroskotal na koncentrované obraně Vlků. Jejich protiútok vedl po levé straně nenápadně Traoré, jeho centřík prošel kolem dvojice Mykolenko/Costa, přistál před Ait-Nourim a ten dokázal přes Onanu protlačit míč do sítě – 1:2. Trochu nečekaná, trochu krutá, o to více zničující tečka zápasu.

Shrnutí

Třetí ligová porážka v řadě, třetí porážka s Wolves v řadě, příští zastávka na hřišti obhájce. Frank Lampard je pod tlakem, ostatně to je v Evertonu téměř po celou dobu svého působení. „Byl to frustrující konec z mnoha pohledů. Nemyslím si, že bychom šli za výhrou příliš bezhlavě, jen si myslím, že to byla jedna z těch branek, co může přijít při přechodu a padlo to tam v jejich prospěch, to je prostě fotbal.“

Ve vyjádřeních sice zůstává konzistentní, ale vhled na nějaké řešení moc neodkrývá: „Musíme se soustředit sami na sebe. Měli jsme dost smůlu a výkon si nezasloužil takový výsledek. Wolves dnes měli něco, co jim vycházelo a my musíme pokračovat v práci do dne, až to půjde podle nás.“

V hodnocení hry pak upozornil na základní nešvar, který mimo další, současný Everton trápí: „Naneštěstí, když nejste rázní v zakončení, takové věci se ve fotbale stávají, na konci jsme schytali ránu. Je to problém, protože když nedokážete být přesní, tak je potom obtížné, protože nemáte ten komfort náskoku, to je jasné. Doufáme, že Dominic bude zpět na City nebo Brighton. Nemůžete podceňovat význam ztráty hráče, který tak velkou částí přispíval ke střeleckému účtu týmu po několik let s Richarlisonem. Podle mého názoru bylo vždycky jasné, že tohle bude těžká sezóna, na základě toho, jak to dopadlo v létě.“

Vzhledem k pozici v tabulce a celkové situaci v týmu to bohužel vypadá, že přivést hráče jako Richarlison se nám jen tak nepodaří. I když stát se to může. Určitý pokus v tomto směru již Wolves provedli, zajistili si služby Mateuse Cunhy z Atletica Madrid. Navíc se Lopeteguimu podařlo zlomit prokletí manažerů Wolverhamptonu a jako první zaznamenat na startu výhru.

„Musíme si těšit z našeho vítězství, ale zatím jsme ještě nic nedokázali. Jsme šťastní, ale jen pro dnešek.“ Španělský lodivod dále ocenil své hráče za snahu obrátit průběh v utkání, ale opět jen dodal: „Je to jen jeden krok. Jsme ve špatné pozici a musíme být připraveni zítra ráno myslet na další zápas s Manchesterem United. Když vyhrajeme, jsme šťastní 2 nebo 3 hodiny, ne víc.“ Je tohle recept na vzestup tabulkou? A je to něco, co dokáže se svým týmem udělat Lampard? Kdo ví, ale moc Evertonians tomu už asi nevěří.

Hráč zápasu se vybírá opět těžko, na BBC to za Everton vyhrál Patterson, dokud byl na hřišti, tak se snažil obranu celkem úspěšně dirigovat Yerry Mina, ale za mne bych asi vyzdvihl Idrissu Ganu Gueyeho. Možná, kdybych viděl zápas znovu nebo viděl jeho čísla, tak si to rozmyslím, ale působil na mě rozvážně, z MS si přivezl i větší ofenzivní choutky.

Statistiky:

  • Držení míče: 58% – 42% (na MS měli i číslo, co byl míč nestranný)
  • Střely: 12 – 7
  • Střely na branku: 6 – 4
  • Rohy: 2 – 2
  • Fauly: 9 – 22

Branky: 7‘ Mina – 22‘ Podence, 90+5‘ Ait-Nouri

Žluté karty: 38‘ Patterson – 61‘ Podence, 64‘ Kilman, 79‘ Neves, 81‘ Toti, 90‘ Costa, 90+6‘ Ait-Nouri

Everton FC: Pickford – Patterson , Tarkowski, Mina (76‘ Godfrey), Mykolenko – Gueye (83‘Doucouré), Onana, Iwobi – McNeil (56‘Gray), Maupay (83‘Cannon), Gordon

Wolverhampton Wanderers FC: Sá – Semedo, Collins, Kilman, Bueno (59‘ Aït Nouri) – Moutinho (78‘ Toti), Neves, Hodge (59‘ Nunes) – Podence (73‘ Guedes), Costa, Hwang (59‘ Traoré)

Rozhodčí: Craig Pawson Diváků: 39 252