Preview: Manchester City – Everton

31/12/2022 7 Od Fip

Poslední den v roce je automaticky pro většinu lidí důvod k bujarým oslavám. Evertonians nemají za sebou dobrý rok, ale pokud by to dnes vyšlo, proč ne?

Nechci vám něco slibovat nebo dávat falešné naděje, však i bodík by byl na pomyslný ohňostroj. Po zápasech proti City už jste se tady desetkrát za sebou mohli ujistit, že Everton na City nevyzrál. Takže i proto jsem si intuitivně vybral právo psát před zápasem, ne až po něm.

Jak všichni víme, Manchester City je pro Everton už nějakou dobu nerozlousknutelný oříšek. Letos se ale opět posunuli na další úroveň, a to kvůli střelci Haalandovi. Norská mašina dokázala nastřílet ve 14 zápasech 20 branek. Celičký Everton by si musel vzít na pomoc posledních 6 zápasů minulé sezóny, aby se na toto číslo dostal. Já osobně jsem Erlinga před pár týdny demonstrativně vyjmul ze svého týmu ve fantasy, ale od té doby jsem se tam nedíval, zapomněl heslo a vlastně můžu rovnou i odinstalovat aplikaci.

Z obou táborů

Toffees nejsou ve formě, ostatně minulé kolo podlehli doma poslednímu týmu tabulky. Na druhou stranu, absolutní koncentrace na defenzívu s minimem ofenzivních hráčů by mohla týmu svědčit. Když nemají Citizens den a soupeř hraje v kompaktním bloku, je určitá naděje. Na druhou stranu, bez vstřelené branky to asi nepůjde. Udržet čisté konto jsme jaksi pozapomněli.

Bohužel tady neobstojí ani naděje, že Guardiola bude některé hvězdy šetřit. Liga mistrů bude asi letošní priorita, ale ta se do konce února nekoná. I hráči z lavičky jsou extratřída, která nic nevypouští. To, že hráli svůj poslední zápas o 2 dny později než Everton, asi také velkou roli hrát nebude. Pro zranění budou chybět jen slavící mistr světa Alvarez a zraněný Ruben Dias.

Frank Lampard ještě určitě neodhazuje flintu do žita, navíc pozitivní zpráva je uzdravení Calverta-Lewina, přestože na základní XI to ještě nebude. Zvýšení konkurence v týmu je povolání Ellise Simmse zpět z hostování. Ale dnes z toho taky nic nebude. Kromě dlouhodobě zraněných Garnera s Townsendem je nejistý start Yerryho Miny: v posledním zápase stačila nepřesná přihrávka dozadu, Kolumbijec musel hrábnout a stehenní svaly se opět ozvaly. Přesto bych čekal, že kromě navracejícího se Coadyho se v základu ještě jeden obránce navíc objeví. Nejspíš uzdravený Ben Godfrey.

Bilance a zajímavosti

První vzájemné zápasy na Etihad stadium nám přinášely nezřídka radost, ale od posledního úspěchu uplynulo 12 let a 11 dní. Tenkrát se o výhru postarali Cahill a Baines. Nostalgie. V následujících 12 zápasech nám tady odbavili domů jen 4 body. Z těch nahoře zmíněných deseti proher máme i šňůru 4 zápasů bez vstřelené branky, ty poslední ještě za Ancelottiho obstaral Richarlison, ale takového hráče asi nějakou dobu zase v našem dresu neuvidíme.

City přišli proti Brentfordu o šňůru 11 výher a na Silvestra se jim nedaří, nevyhráli 4krát za sebou. Everton naopak neprohrál na Silvestra už 6krát za sebou, ale poslední duel byl v roce 2005.

Zajímavé je číslo 50. Oba týmy spolu už sehrály v EPL 50 zápasů (23-9-18 pro City), současně Anthony Gordon čeká na svůj 50. start za Everton, Demarai Gray zase na svůj 50. zápas (v základu 43krát). Hodně štěstí, hoši.

Světlemodří nastříleli letos v lize 43 branek (!), v jejich zápasech jich padlo už 58. Achich ouvej.

Modří, ale dnes možná spíše růžoví nebo žlutí, v roce 2022 v EPL nasbírali už 21 proher a to je vyrovnání maxima z let 1997 a 2005. Vyrovnání rekordu proher na hřištích soupeře je také na dosah, na 13 z roku 1999 chybí jediná. Co tu máme dál? Je tu hrozící vyrovnání sérií proher v řadě (5 ve všech soutěžích poprvé od 2017) a bezbranková na venkovních ligových hřištích (5 v roce 1994).

Ale tohle všechno musí jednou skončit, proto bych vám všem chtěl jménem redakce popřát všechno nejlepší do roku 2023. Ať nám všem Everton dělá co nejvíc radosti!

Co: Manchester City – Everton, 18. kolo Premier League
Kdy: sobota 31.12.2022, od 16:00 SEČ
Kde: Etihad Stadium – Etihad Campus, Manchester, M11 3FF (kapacita: 53 400 )
TV: od 15:55 na Canal+ Sport (1)
Rozhodčí: Andy Madley  Postranní: Simon Bennett, Timothy Wood  Čtvrtý rozhodčí: Josh Smith
VAR: Lee Mason  Asistent VAR: Nick Hopton