Leicester City – Everton 2:2

02/05/2023 10 Od Fip

Remíza s Liškami je pro kočku, ale tenhle tým ještě bude bojovat, i za padlého kapitána. Toffees se rvali jako psi, ale stačilo to pouze na zahlazení vlastních chyb.

Divoký zápas (podle Opta Analyst dokonce zápas s nejvíce xG v sezóně) s Liškami nepřinesl fatální ránu pro záchranu, ale ani nádech nad hladinu. Everton přišel o kapitána, ale zejména ve druhé půli se prokázal vydatnou bojovností. Škoda jen řady chyb, které opět stály na začátku či v průběhu soupeřových branek. V brance domácích se navíc vyznamenával brankář Iversen, hostující Pickford ale nezůstal pozadu.

Zápas o přežití udržoval diváka v napětí a udržel oba týmy v nejistotě. Ani jedna skvadra totiž nebyla schopná zasadit rozhodující úder, příp. své vedení zachovat. Poslední čtyři kola ročníku přinesou šílenou vřavu na spodu tabulky, hrozbu sestupu může přinést při vyrovnanosti opravdu každá maličkost.

Domácí provedli proti remíze v Leedsu 3 změny. Iheneacho se zranil, ale Vardy není navzdory svému věku žádné béčko a Dean Smith dobře věděl, proč povolal rychlíka proti Evertonu. Luke Thomas dostal přednost před Kristiansenem
a zesílit střed pole přišel Ndidi namísto ofenzivního, ale v posledním zápase proti Leedsu nevýrazného Tetêho.

Toffees si zvolili růžový obal namísto žlutého. Na pravý kraj obrany se vrátil uzdravený Coleman. Navíc irský kapitán  dostal šanci dorovnat v ligových startech Leona Osmana s 352 zářezy. Nahradil Godfreyho, který proti Newcastlu prožil noční můru a jako vykoupení jistě uvítal zranění v oblasti přitahovače třísel, nebo tak něco. Místo ve středu zálohy získal James Garner, na úkor Onany.

První poločas

Hned v první minutě musel být na špičkách Pickford, když vyrazil proti zabíhajícímu Vardymu. Garnerovi přistál Soumarého centr zdánlivě na ruce, ale opravdu jen zlehounka. Everton převzal aktivitu, 2 rohy vyústily jen v Gueyeho ránu nad. V 8. minutě ale Doucouré posunul na Iwobiho, jehož ránu výtečně vytěsnil Iversen, z rohu se Keane pokoušel o zakončení zády k brance, ale nic z toho nebylo. Na druhé straně Pickford lapil Maddisonovu prudkou ránu.

V 14. minutě Coleman zakroutil míč do vápna přímo na DCL, kterého viditelně postrčil Castagne a nečisté počínání obrany podtrhl Faes, který dokonal pád největší hrozby Karamel. Ještě za ním číhal McNeil, který mohl ještě zakončit, ale už nebylo třeba. Poněvadž byl zákrok v pokutovém území, rozhodčí ukázal na puntík. Míč si na něj nachystal sám Calvert-Lewin a přestože si brankář Iversen nastudoval, že penalty kope většinou po své levé straně a sám se vydal tou stranou, s míčem se nesetkal. DCL jej nekompromisně napálil do horní moskytiéry Dánovy svatyně – 0:1.

Everton byl nadále aktivní, Iwobi za obranou hledal znovu svou devítku, ta ve skluzu vybojovala roh. Z něj opět Keane zakončoval vedle. O menší momentum pak Everton zcela přišel ve 22. minutě. Po ose Maddison-Barnes-Faes se míč dostal k Soyüncümu, který ve skluzu procedil míč za čáru – 1:1. Část viny nese Keane, který nedostatečně pokryl svou stranu a také Doucouré, který vystoupil proti Barnesovi a nechal tureckého zadáka za sebou.

Iwobi to zkoušel podivnou směsicí střely a nákopu, ale bylo z toho jen překvapení bez reálného nebezpečí. Everton stále působil agilněji, hráči v růžové byli rychleji u míče, často soupeřovu rozehrávku zaskočili. Jenže to by nebyl Everton. Po půhodině se nechal varovat Maddisonovou ranou, kterou lapil Pickford. Když McNeil znamenitě vystihl rozehrávku Lišek a nabídl možnost Alexu Iwobimu k rychlému kontru, nedopadlo to pro Everton, jak by se neznámému pozorovateli mohlo zdát. Nigérijec totiž zvolil přihrávku přes dva středopolaře a ve výsledku se řítil na bránu Evertonu Vardy, s vlajícím Keanem o 2 délky za sebou. Stihl obkroužit anglickou jedničku a svůj trademark únik sebevědomě zakončil – 2:1.

Hosté se ale nepřiznivým vývojem nedali zaskočit (proč taky). Prapor hostů zdvihl kapitán Coleman. Nejprve vybojoval faul, ale z centru pálil pohotově Iwobi mimo. Po chvíli si Seamus narazil s Dominicem a předložil před branku Dwightovi, ale jeho ránu reflexivně vyrazil Iversen. Během chvilky vytáhl další šťastnou kartu z balíčku i proti DCL, zahození takové šance by jen tak někomu jinému než právě anglickému reprezentantu (nyní ve stavu on-hold) neprošlo.

Štěstěna pak ale rychle přiskočila na pomoc k Pickfordovi, protože toho po bleskovém protiútoku a vykoupání Keana přehodil Vardy, ale jeho bochánek skončil na břevně.

Pak ale opět uhodila těžká hodinka. Přesněji udeřil Michael Keane. Nejprve nahrál Colemanovi do špeku, kapitán musel jít do souboje na hraně se Soumarém a srážku odnesly patrně postranní kolenní vazy. Statečný lídr byl odnesen z trávníku na nosítkách. Dlouhé nastavení pak už bylo příliš na koncentraci obrany. Tarky chybně rozehrál a akci, byť po ofsajdu, odvracel před čárou nově příchozí Patterson.

Už se hrála sedmá minuta navrch, když Iwobi opět zbytečně ztratil, Barnes pozvolna nenuceně postoupil do vápna, kde jeho centr potkal zapomenutou ruku páně Keane – penalta. Ještě je tu ale filuta Pickford, který se napil hopsinkové šťávy a jaksi mimochodem si na láhvi přečetl recept na Maddisona. Naznačil pohyb do strany a pokutový kop vyrazil. Skoro to vypadalo, že ještě dokážou Toffees zahrozit z rychlého přechodu, ale takový bonus už nám nebyl dopřán.

Druhý poločas

Po přestávce pokračovala neurovnaná hra, oba týmy se hrnuly dopředu. Nejprve zaujala srážka Soyüncüa se spoluhráčem Ndidim, ze které si prvně jmenovaný odnesl monokl. Toffees věděli, že prohrát není možno, vybičovali se tedy k vyrovnání. Iwobiho pobídku Calvertovi-Lewinovi na přední tyči opět zneškodnil životní zápas chytající Iversen. Jemu se dá vytknout snad jen mizerná rozehra, minimálně 5 z jeho výkopů skončilo mimo hřiště.

Částečná radost se ale dostavila za chvíli. McNeilův centr přizdvihl Faes jen k Iwobimu, který s ledovým klidem propálil vše – 2:2. Jenže vyrovnání zase na chvíli vychýlilo převahu na stranu domácích.

Gueye dostal žlutou za vystavení závory zlobivému Maddisonovi. Barnesův o zem opřený pas hlavou zakončoval mimo dosah Pickforda Vardy, ale na Tarkovského si nepřišel a ten jeho záměr očekával již několik tahů dopředu a vyhlavičkoval jej pryč.

Jakýs takýs tlak trval asi 15 minut. Vardy ale nedostal dobrý pas za obranu. Maddison se nedokázal proháčkovat přes Pattersona. Daka přišel posílit ofenzívu, ale ani on se nedostal k ohrožení. Barnes mířil z voleje mimo, na Castagneho si počíhal Pickford.

Everton se dostal z útlumu, snažil se o rychlý přechod, ale byť McNeil s Iwobim se snažili, co jim síly stačily, jenže na nějaké překvapivější manévry už nezbývalo. Trochu vzrušení přineslo Pickfordovo podklouznutí, ale Vardy odkrytou bránu zdáli minul.

Ani z rohů se nesnesl žádný vhodný centr, který by si povedlo trknout razantněji na bránu. Nejvíce síly si pošetřil na závěr Doucouré a vypálil, jak jen nejlépe může někdo od Douourého očekávat, ale Iversen měl prostě svůj den. Dean Smith si tak mohl svorně se Seanem Dychem říct, že jsou oba v řiti, protože remíza nevynese ani jeden z týmů do bezpečí.

Hodnocení

Přišli jsme o kapitána a opět jsme se nevyvarovali několika zásadních minel, které nás stáli naštěstí jen 2 branky. Ale protože ani víc nedáme, nemůžeme vyhrát. Na druhou stranu herní projev, nejen pokud jde o bojovnost, ale i
o vzestupnou tendenci ve fotbalové zručnosti. Jak se zdá, Iwobi, McNeil, Garner a DCL si dokážou vyjít přihrávkami vstříc a někdy zapojit i další. Po dlouhé době jsme soupeře v ofenzívě předčili, i když to nejspíš ukazuje hlavně na krizi, v jaké Lišky jsou. Ale určitou naději to dává. Cenu pro nejlepšího hráče bych za nezdolnost asi udělil Dwightu McNeilovi. Snad do finálních bojů půjdeme s hlavou vztyčenou, protože teď už to opravdu chce sbírat po 3 bodech. COYB!

(fotozdroj: James Williamson – AMA/Getty Images)

Sestřihy: hoofoot.com & YouTube

Střely: 15 – 23  Střely na branku: 6 – 8  Držení míče: 55% – 45%  xG: 2.59/3.5 – 2.99/3.3

Branky: 15′ Calvert-Lewin (pen), 22′ Soyüncu (Faes), 33′ Vardy (Maddison), 54′ Iwobi

Žluté karty: 44′ Soumaré, 53′ Thomas, 56′ Gueye, 89′ Maddison, 90+2′ Kristiansen

Leicester City FC: Iversen – Castagne, Faes, Soyüncu, Thomas (88′ Kristiansen) – Tielemans, Ndidi (61′ Daka), Soumaré, Maddison, Vardy, Barnes (88′ Praet)

Everton FC: Pickford – Coleman (45+4′ Patterson), Keane, Tarkowski, Mykolenko – Iwobi, Gueye, Garner, Doucouré, McNeil – Calvert-Lewin

Rozhodčí: Michael Oliver  Diváci: 32 173