Preview: Burnley – Everton

16/12/2023 13 Od Fip

Body jsou to, oč tu běží. Kdo to pozná dřív, nechává za sebou snílky a váhavce. Jenže cesta je zřídka rovná a hladká, a tak se zas a znovu musíme ptát: Keane, či Beník?

Po dvou nečekaných výhrách se vlila do našich žil nová, optimistická krev. Všichni Evertonians ale vědí. Navíc, potřebujeme to potvrdit proti sousedům z tabulky. Jenže i Burnley chce žít, Kompany chce žít. Zatím Clarets dělali zářezy jen u sousedů ze suterénu, teď vystrkují hlavu a větří v přízemí.

Kdeže loňské sněhy jsou. A kde potom ty předloňské. Mars ještě ani jednou nedokončil svou pouť kolem Slunce od doby, kdy to bylo všechno nějak jinak. Určitě si vzpomínáte. V dubnu 2022 ryšavý bůh války Sean Dyche porazil Everton v boji na život a na smrt na Turf Moor. Ani dvě Richarlisonovy penalty nás nespasily a hlas v hlavě naříkal: „Ten blázen to zase dokáže a my sestoupíme.“ Burnley byli bod za Evertonem a Dyche byl jejich pánem.

Jenže za týden bylo všechno jinak, prohra v Norwichi a stalo se něco pro mě nepředvídatelného. Burnley se střelili do nohy, Dyche hodili přes palubu a zachránit je nedokázal ani Michael Jackson. Nastoupili pouť přestavby, vždyť po sestupu jim zůstalo jen pár hráčů jako na volejbal. Z těch, co pamatují dycheball – jen 5.

Ze soupeřova tábora

Přestavby se ujal Vincent Kompany a vedl si více než zdatně. Uhranuté Championship sledovalo Burnley z odstupu a nálepka kopyt překrylo moderním hávem. Jenže vyšší level už nedává takovou volnost k rozletu.

S vidinou toho se klub z Lancashire jako jediný z nováčků rozhodl nabité prostředky z postupu investovat do kádru. Manažerovy vazby na City se projevily s příchodem mistra Evropy Jamese Trafforda mezi tři tyče. Doposud to žádná velká sláva nebyla, až do minulého týdne, kdy si zvednul sebevědomí proti Brightonu, vychytal remízu 1:1.

Další posilou je německý obránce Beyer, který se také po zranění zvedá. Zeki Amdouni z Basileje zatím stihl 2 ligové branky, od konkurence uloupený Sander Berge zatím drží stranou slávy. Kdo paběrku, je Aaron Ramsey II. Došlý z Aston Villy. Příjemným překvapení, když odmyslím cenu, je 19letý Odobert Wilson, jenž při sbírání minutek stihl 2 branky.

Z těch 5 pamětníků – Charlie Taylor, Brownhill, Cork, Gudmundsson, Jay Rodriguez, není jich o moc víc, než exClarets na naší straně, hrají pravidelně až na zraněného Corka pod Kompanym všichni. Jenže Taylor se vykartoval, doplní tak absentéry Obafemiho, Koleosha a nejlepšího střelce s 3 zásahy Lylea Fostera. To jsou 3 útočníci a trochu to vysvětluje, proč má Rodriguez tolik minut.

Co nového u nás

Otázka z úvodu spíše vykresluje naší situaci, ale je spíše řečnická. Protože odpověď je téměř jistá. Tedy já bych si tipnul. Ale popořadě. Branthwaite naskočil skvěle, ale nasbíral 5 napomenutí a musí do kouta. Mimochodem, v dalším už klečí Idrissa Gueye.

Takže nám nezbývá moc variant, náhradní střední obránce máme jen 2. Nespornou prerekvizitu z uhazečů má ale pouze Michael Keane, který Dycheovi vděčí za mnohé, Tarkowski by mu se vzpomínkami mohl pomoci. Ben Godfrey je spíše alternativou na kraj, kdyby se Sean rozhodl pro nasazení Mykolenka na střed, ale tomu moc nevěřím.

Zprava nám začalo taky profukovat, na marodku lehli Coleman s Youngem, kteří by bývali také mohli zaskočit. Z akademie asi také nezasvítí, je asi třeba uvést, že ve včerejším zápase U-21 (prohráli s WBA 1:3) nenastoupil vedle kapitána Ryana Astleyho jeho obvyklý kolega Elijah Campbell, kterého tak možná uvidíme na lavičce. Možná i střelce Okoronkwa, jenž včerejší mač také vynechal.

Nepotkají se tam patrně ani s navracejícím se Dele Allim, ani s Andre Gomesem, ten si odbyl včera první poločas. Mykolenko se uzdravil, Onana snad bude také ready, takže Sean Dyche už další vynucené změny řešit nebude.

Ten si na tiskovce liboval nad náladou v týmu a dobrou formou. Ať už odvolání dopadne jakkoli, Dyche se na smilování spoléhat nebude. Ač upozornil, že tým hrál dobře již před zásahem shora, nelze opominout i faktor fanouškovské podpory. Ostatně, tu dokázal udržet Sean i v bývalém působišti, kde po něm zůstal hostinec s jeho jménem. Možná tam po práci na jedno, dvě zaskočí. Pokud bude mít co slavit, tak to povolím.

Jak to bylo v minulosti a zajímavosti

Pěkná výhra z listopadu v ligovém poháru. Nelze se k tomu ale moc vázat, teď to bude jiné i v tom, že se týmy prohodí. A na Turf Moore jsme třikrát nezvítězili. Naposledy na Štěpána 2018 5:1. To je hezká vzpomínka. A Burnley tady doposud uhráli jen 3 body z 24 (1-0-7).

Everton se může spolehnout na dobrou obranu, Dycheův trademark. Méně inkasovali jen redshites, Arsenal a City. Pokud by se podařilo udržet 4 zápasy po sobě čisté konto, byl by to poprvé od roku 2002. Tenkrát to Moyesova smečka dotáhla k 5 ligovým výhrám 1:0 v řadě. Obdiv.

Celkovou bilanci s Burnley máme v EPL vyrovnanou (8-1-7), ale na Turf Moore to tolik nevycházelo, což byla Dycheova práce, hádám. V úplně celkové máme navrch 53-30-38 a střelecky se blížíme k milníku 199:173. Doufám, že nás ať už DCL nebo Beto dostanou za něj.

Pískat bude Anthony Taylor. Jeho nedávná bilance zápasu Toffees je ostudná. Odpískal už 5 porážek Evertonu za sebou a měl by s tím něco dělat. Naposledy jsme pod ním zvítězili v památném utkání s Palace v kvěnu 2022. Před 3 roky pískal stejný zápas, skončilo to 1:1 a bez karet.

foto zdroj: Bobbie Jackson, clubcall.com

Co: Burnley FC – Everton FC, 17. kolo Premier League
Kdy: 16. prosince 2023 od 18:30
Kde: Turf Moor – Harry Potts Way, Burnley, Lancashire, BB10 4BX (kapacita: 21 944)
TV: od 18:25 v rámci Hlavního programu na Canal+ Sport, komentuje Matúš Lukáč
Rozhodčí: Anthony Taylor  Postranní: Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: Tom Bramall
VAR: Chris Kavanagh  Asistent VAR: Sian Masseyová-Ellisová