Luton Town – Everton 1:1

04/05/2024 2 Od Fip

Ani na třetí pokus se Evertonu nepodařilo Hatters porazit. Uvidíme, zda vzájemná klání nebudou jen krátkou epizodkou, domácí totiž zůstávají 2 kola před koncem pod čarou.

Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti. Premier League není levná záležitost, kterou si většina Championship nemůže dovolit. Přesto Luton sklízí slova uznání za svůj herní styl a bojovnost. S mančaftem slepeným z volných hráčů, levných nákupů a hostujících borců z periférií velkoklubů dokázal Rob Edwards vytvořit nepříjemného soupeře. Vzor a inspirace pro Everton? Protože náš rozpočet na příští roky nevypadá na velké nákupy.

Sestava Evertonu se od výhry nad Brentfordem nezměnila, Luton se vytasil s uzdraveným Adebayem, který chyběl skoro 2 měsíce vinou hamstringu a Onyedinmou, posadili se Clark a Hashioka.

První poločas

První minuty jsem byl teprve na cestě domů, takže co přesně Jimmy Garner udělal, že viděl žlutou kartu, vám nepovím. Zato když po čtvrthodině padal McNeil ve vápně, jsem už dával pozor. Ze zpomalených záběrů se zdálo, že ho Mengi klepnul. Penalta se nepískala, i když mně, jako zaujatému Evertonianovi, to přišlo větší provinění, než jak si onehdy počínal ve vlastním vápně pan Young.

Dlouho ale svědomí rozhodčího Robinsona hryzat nemuselo, protože Osho šacoval Branthwaitea tak nevybraně, až se náš čahoun nechal složit. VAR to viděl a v zájmu zachování dekóra povolil udělit pokutový kop. K míči se nejdříve ke zděšení fanoušků Evertonu postavil Ashley Young, aby se záhy ukázalo, že jde jen o nacvičený zastírací manévr. Kopal ji DCL, kopal ji doprostřed branky, kde se sice míč potkal s Kaminského nohami, ale ty naštěstí už letěly do kouta – 0:1.

Ze snu o čtvrté výhře za sebou nás ale po 7 minutách probudil Adebayo. Lokonga nakopl míč do vápna, Ashley Young zapomněl, že za sebou nemá houpací křeslo, čehož využil Elijah využil naplno a prostřelil Pickforda – 1:1. Deset branek ve 2/3 první sezóny v PL je slušný počin. Do přestávky se pak Harrison s Doughtym zacvičovali v centrování, Morris ještě jednou vystřelil vedle, ale Everton poprvé v sezóně udržel s Lutonem v poločase nerozhodný stav.

Druhý poločas

Domácí postupně získávali navrch, upřímně, jim také šlo o víc než Dycheovým chlapcům. Osho pálil vedle. Gana Gueye se tentokrát do zápisu dostal jen se žlutou kartou. Následný přímák rozehrál Doughty, ale Mengi mířil vedle.

Netradiční prvek vytasil Dyche v 55. minutě, když vystřídal. Doucouré a Garner šli dolů, nahradili je Onana a Gomes. I s nimi ale zápas pokračoval plný nepřesností a pološancí, sem tam okořeněný faulem. V 67. minutě přišlo už třetí střídání, Younga nahradil Coleman.

Ospalou pasáž přetnul Harrison. Jeho klesající projektil, mířící do horního rohu branky ale znamenitě vytáhl Kaminski. Za chvilku jej nechal vyniknout DCL, když z výskoku na McNeilovu zpětnou hlavičku trefil jen Belgičanovy rukavice.

Závěr utkání patřil Lutonu. Šancí bylo víc, ale v největších byli odpadlíci Barkley a Townsend. Prvního ale vychytal při střele z vápna Pickford, střelu druhého zablokoval Branthwaite. Rozhodčí pak písknul konec, takže Everton vydoloval na Kenilworth Road alespoň bod. Za Muže zápasu jsem vybral Branthwaitea, byl u naší penalty a v obraně opět prokázal spolehlivost.

fotozdroj: reuters

Branky: 31‘ Adebayo – 24‘ Calvert-Lewin z penalty

Žluté karty: 43‘ Chong – 9‘ Garner, 52‘ Gueye, 90+3‘ Gomes

Střely/na branku: 18/5 – 10/3  Držení míče: 50% – 50%  Rohové kopy 7 – 7  xG: 0,87 – 1,64

Luton Town FC: Kaminski – Burke, Mengi, Osho – Onyedinma (70‘ Woodrow), Lokonga, Barkley, Doughty – Chong (87‘ Berry), Morris, Adebayo (80‘ Townsend)

Everton FC: Pickford – Young (67‘ Coleman), Branthwaite, Tarkowski, Godfrey – McNeil, Garner (55‘ Onana), Gueye (80‘ Chermiti), Harrison – Doucouré (54‘ Gomes) – Calvert-Lewin (80‘ Beto)

Rozhodčí: Tim Robinson  Diváků: 11 873