Preview: Everton – Tottenham Hotspur

03/04/2023 15 Od Petr

Tři body si v dohrávce devětadvacátého kola budou chtít z Goodison Parku odvézt Spurs. Oba týmy měly v posledních týdnech více starostí spíše mimo hřiště, přichází čas upřít pozornost na hrací plochu.

Nad klubem z Goodison Road se kvůli špatné přestupové politice a finančnímu Fair Play pořádně stáhly mračna. Premier League na základě toho zahájila vyšetřování, které by při nejhorším možném scénáři mohlo skončit až odečtem bodů. Vyšetřování však samozřejmě nějakou dobu potrvá a na výsledek si budeme muset počkat. Co se však dozvíme už velmi brzy, to je výsledek večerního zápasu. I když Everton v posledních třech zápasech se Spurs uhrál jen jednu remízu s hrozivým skóre 7:0, rozhodně není důvod věšet hlavu.

Karamelky versus Kohouti

15.10.2022 Premier League  11. kolo
Tottenham – Everton FC
2:0
7.03.2022 Premier League  28. kolo
Tottenham – Everton FC
5:0
07.11.2021 Premier League  11. kolo
Everton FC – Tottenham
0:0

Everton doma umí – těžká zkouška před námi

Od doby, co na lavičku Toffees usedl Sean Dyche, se mohli místní fanoušci těšit ze tří výher ve čtyřech zápasech. Zlomení lídra tabulky Arsenalu a pět měsíců neporaženého Brentfordu jistě pozitivně ovlivnilo morálku týmu, i když je nutné dodat, že výhry byly vždy jen rozdílem jedné branky. Velice důležitý bod v boji o záchranu zajistil v posledním ligovém zápase Ellis Simms – trefil se na Stamford Bridge, jeho první ligový gól v PL zachránil remízu 2:2. Další z hráčů, kterému bezpochyby svědčí trenérova důvěra, je Abdoulaye Doucouré. Ten právě Simmsovi zmíněnou branku připravil a ve dvou posledních zápasech tak má skvostnou bilanci 2 góly a 2 asistence. Obzvláště v kontrastu s tím, že se předchozích 38 zápasů na žádném gólu nepodílel. Návrat do také sestavy hlásí uzdravený Dominic Calvert-Lewin, ale jeho start v dnešním zápase zůstává nejistý, místo na hrotu pravděpodobně zaujme Gray.

Kohoutům padá hřebínek

Antonio Conte jako manažer skončil po tragikomickém představení na půdě Southamptonu a ještě tragikokomičtější estrádě na tiskové konferenci, kde z něj doslova sálala rezignace a veškerou svou frustraci si ventiloval na hráčích, vedeni Spurs a klubu jako takovém. Vedení týmu dočasně převzal dosavadní asistent Cristian Stellini. Aby problémů ve vedení Tottenhamu nebylo málo, sportovní ředitel Fabio Paratici ve funkci prakticky skončil poté, co jeho 2,5 letý zákaz působení v Italském fotbale rozšířila FIFA na zákaz celosvětový. Posledních pět venkovních zápasů pro Spurs bylo doslova noční můrou – v lize si na Kohoutech smlsly Lišky i Vlci, z následovalo vypadnutí z Champions League i FA Cupu. Zmíněný zápas se Southamptonem byl jen posledním hřebíkem do Conteho rakve.

Pár zajímavostí a faktů

  • Spurs už v této sezóně inkasovali čtyřicetkrát, to je stejné číslo jako za celou minulou sezónu. V této fázi soutěže je to pro Kohouty nejvíce inkasovaných branek za posledních 15 let
  • Harry Kane se stal historicky nejlepším Anglickým střelcem – a vynikající bilanci má i proti Evertonu. Celkem už se trefil do sítě Tofees 14x , včetně úvodního gólu z posledního vzájemného střetu
  • Toffees představují v lize pro Tottenham oblíbeného soupeře – za posledních deset let porazil Everton Kohouty jen jednikrát – nejvyšší čas to změnit právě dnes!

Up the Toffees !!

Co:  Everton FC – West Ham United, 29.kolo Premier League
Kdy: pondělí 03.04.2023 v 21:00
Kde: The Grand Old Lady (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport
Rozhodčí: David Coote  Asistenti: Timothy Wood, Mark Scholes
VAR: Michael Oliver  Asistent VAR: Eddie Smart